(( نمایشنامه خطبه غدیر ))
ابتدا عکس های زیر را ببینید:
آیا همه آنها با یک لنز عکس برداری شده اند؟ آیا گستره ی وسیع تصویر رعد و برق با فضای بسته قطره آب هر دو با یک لنز پدید می آیند؟ یک لنز توانایی عکاسی همه تصاویر بالا را ندارد. هر یک با نوع خاصی از لنزها عکسبرداری شده اند. ابتدا لازم است کمی درباره عدسی بدانیم. تصویر زیر یک عدسی محدب الطرفین را نشان می دهد که در دوربین ها به کار گرفته می شود. اگر گرد شدگی طرفین را امتداد دهیم (نقطه چین های زرد رنگ) می بینیم که دو دایره درست می شود. این دایره ها مرکزی به نام C و شعاعی با نام R دارند. F نقطه کانونی عدسی است که دقیقاً میان C و O (مرکز عدسی) واقع شده است. فضای بین O تا F را فاصله کانونی می گویند و با f نمایش می دهند. پس برای مثال وقتی گفته می شود فاصله کانونی یک عدسی 70 میلیمتر است یعنی فاصله O تا F آن عدسی 7 سانتیمتر یا همان 70 میلیمتر است. شرایط برای طرفین عدسی یکسان است. در تصویر زیر ، سمت راست به عنوان جلوی عدسی (جایی که موضوع عکاسی قرار می گیرد) و سمت چپ به عنوان پشت عدسی (مکان تشکیل تصویر) در نظر گرفته شده است:
بطور کلی هر لنز از چندین عدسی مختلف محدب و مقعر تشکیل شده که ترکیب آنها با یکدیگر باعث ایجاد تصویری واضح بر روی سطح حساس فیلم (امولیسیون) خواهد شد.
محل ایجاد تصویر را سطح کانونی وحدفاصل عدسی با محل ایجاد تصویر،فاصلة کانونی عدسی میگویند.
برای روشنتر شدن مطلب در مورد یک عدسی معمولی که برای آتش زدن کاغذ استفاده میگردد توضیح میدهیم .برای سوزاندن کاغذ بایستی عدسی را در مقابل نور خورشید آن قدر حرکت داد تا نور خورشید بصورت نقطهای کوچک بر روی سطح کاغذ درآید که در این حالت بر اثر برخورد پرتوهای نوری به یکدیگر که از عدسی گذشتهاند گرمای قابل توجهای در محل برخورد بوجود آمده که باعث سوختن کاغذ میگردد محل برخورد پرتوهای نوری را نقطه کانونی و حد فاصل عدسی با سطح کاغذ فاصله کانونی گفته میشود. در لنزها که چندین عدسی مختلف وجود دارد هر عدسی دارای کانون جداگانهای است اما وقتی با هم ترکیب میشوند کانون مشترکی پیدا میکنند که معمولاً از مرکز لنز تا حدفاصل محل ایجاد تصویر را فاصلة کانونی آن لنز میگویند که مقدار آن بر روی حلقه جلوی لنز نوشته میشود.
نما ، کوچک ترین جزء فیلم است و برابر است با ، هر بخش از فیلم که در آن ، دوربین بدون خاموش شدن ، یک برداشت مستمر داشته است. نما را نمی توان دقیقا برابر با برداشت دانست ، زیرا هر برداشت ممکن است دستخوش تدوین شود و دقیقا آن چیزی نباشد که بر پرده ظاهر می شود.
نماها را معمولا بر اساس موارد زیر دسته بندی می کنند :
فاصله میان دوربین و سوژه ( به ویژه شخصیت )
نمای خیلی دور ( Extreme Long Shot )
حرکت های دوربین به طور کلی دو نوع است 1- اپتیکی 2 - انتقالی
اپتیکی : همان حرکت زوم این zoom in و زوم بک zoom back است. در حرکت اپتیکی دوربین در جای خود ثابت است و از طریق لنز زوم دوربین تصویر به عقب و جلو می رود .
انتقالی : حرکت انتقالی خود بر دو نوع است 1 - بر روی محور ثابت 2- بر روی محور متحرک
حرکت انتقالی بر روی محور ثابت
: 1- حرکت در راستای محور عمودی tilt تیلت 2- حرکت در راستای محور افقی pan پن .
پر کاربرد ترین محور ثابت سه پایه است زمانی که دوربین را به طرف بالا و پایین حرکت می دهیم عمل تیلت را انجام می دهیم و زمانی که دوربین به سمت چپ و راست حرکت کند به آن پن می گوییم .
.پن بر چهار نوع دسته بندی می شود :
با این کتاب می توانید دسترسی سریع و آسان به اصطلاحات رایج فیلم برداری وسینمایی داشته باشید.
تا کامل شدن دانلود صبر کنید. فرمت :pdf حجم:180 k دانلود
امکانات حرکت و تغییرات جهت زاویه دوربین در فیلم نامحدود بوده و استفاده و بهره برداری که یک کارگردان میتواند از این تغییرات بنماید بسیار متنوع و زیاد است. در این قسمت سعی بر آن است تا برخی از این نمونه ها و طرق استفاده از آنها را مورد مطالعه قرار دهیم.
کارگردان فیلم دونوع حرکت عمومی را در اختیار دارد:
حرکت دوربینی و حرکت موضوع. از این دو حرکت حرکت اول بستگی تامی به حرکت دوم دارد.
به عنوان یک قاعده کلی استفاده از حرکت دوربینی در یک فیلم بایستی در حداقل نگه داشته شود و تنها هنگامی باید از آن استفاده شود که حرکت موضوع استفاده از آن را باعث شود. دوربین هنگامی Pan , Tilt, Travelingمینماید که دلیل حرکتی برای آن وجود داشته باشد و آن دلیل هم حرکت موضوع است.
انواع حرکت لنز و دوربین
کلوز شات
این نما از بالای سر شروع می شود تا بالای سینه. در این نما بیشتر دیالوگها صورت می پذیرد و وقایع را به بیننده می رساند.
مدیوم کلوزآپ
این نما از بالای سر شروع و به زیر گردن و قسمتی از شانه ختم می شود . از این نما بیشتر برای نشان دادن حالت بازیگر که چه حسی را دنبال می کند استفاده می شود.
کلوزآپ
این نما از بالای سر تا زیر چانه محدود می شود. از این نما بیشتر برای حالتهای ترس و واهمه و وحشت استفاده میشود.
اکستریم کلوزآپ
از این نما برای دقت در جزئیات سوژه استفاده میشود. مثلاً اکستریم کلوزآپ سوژه آن چشم، آگاهی شخصیت را از موضوعی می رساند.
تصویربرداری چیست؟
رساندن واضح و هرچه بهتر مفاهیم به وسیله تصویر و انتقال آن به تماشاگر. در تصویربرداری موسیقی، دیالوگ و افکتها نقش مؤثری در القای فیلم به بیننده دارند.
به وسیله تصویر و تصویربرداری می توان محتوا و هر مسأله ای را به طرزی آسان القا و پخش کرد. مدیر و مدیر اجرائی تصویربرداری فیلمبردار که باید تمام قوانین مربوط به فیلمبرداری را آموخته باشد.
ما در سینما مبحثی داریم به نام تصویربرداری
تصویربرداری مفاهیم گوناگونی و پیچیده ای دارد که من در اینجا به ساده ترین آن اشاره می کنم. می توانیم تصویربرداری را به این گونه تعریف کنیم که رساندن واضح هرچه بهتر مفاهیم به وسیله تصویر و انتقال آن به تماشاگر مفهوم ساده تصویربرداری است.
در تصویربرداری عوامل مختلفی مانند موسیقی، افکتها و....نقش مؤثری در رساندن مفهوم به بیننده دارد.
ضمن عرض سلام خدمت تمامی دوستان عزیز:
مدتی است که آموزش فیلمبرداری حرفه ای در ناحیه مقاومت سپاه ثاراله شیراز شروع شده.به خاطر جذابیت موضوع و استقبال بسیجیان محترم آرشیوی تحت عنوان آموزش فیلمبرداری به موضوعات وبلاگ اضافه می شود تا علاقه مندان از آن استفاده نمایند:
انواع نماها
ما در سینما و در کار فیلم سازی نما هم داریم. نمایک تکه کوچک شده صحنه است. نما می تواند احساساتی را بیان کند بدون هیچ دیالوگ یا موسیقی. نما یکی از ارکان مهم در فیلم سازی است.
برخی نماها عبارتند از:
خط فرضی
ما در سینما قانونی داریم به اسم خط فرضی. خط فرضی خطی است که حدو حدود حرکتی دوربین را مشخص می کند. یعنی اگر دوربین از این خط عبور کند بدان معنی است که خط فرضی را شکسته است و تماشاگر را دچار توهم می کند به عبارت دیگر بیننده را گیج می کند یا فراموش می کند که بازیگر کجا ایستاده بود.