(( نمایشنامه خطبه غدیر ))
اسلام، شکل ظاهری دارد و هر کس شهادتین را بر زبان جاری کند، در زمره مسلمانان است ، اما ایمان یک امر واقعی و در ونی است و جایگاه آن قلب آدمی است، نه زبان و ظاهر او. بنابراین ایمان بالاتر و برتر از مسلمانی است. در آیات قرآن آمده است: "اعراب گفتند که ما ایمان آوردهایم، ای پیامبر! به آنها بگو که اسلام آورده (تسلیم شدهاید) و هنور ایمان در دلهای شما وارد نشده است".(1)
اسلام ممکن است انگیزههای مختلفی داشته باشد، حتی انگیزههای مادی و منافع شخصی، ولی ایمان حتماً از انگیزههای معنوی سرچشمه میگیرد. امام باقر(ع) میفرماید: "ایمان اقرار است و عمل، و اسلام اقرار بدون عمل است".(2)
امام صادق(ع) میفرماید: "ایمان شریک اسلام میشود، ولی اسلام شریک ایمان نیست".(3)
در روایتی دیگر امام باقر(ع) فرمود: "ایمان آن است که در دل مستقر شود و بنده را به سوی خدا کشاند و اطاعت خدا و گردن نهادن به فرمانش مصدّق آن باشد، ولی اسلام گفتار و کردار ظاهری است".(4)
مؤمن واقعی کسی است که به همه دستورهای اسلام عمل نماید؛ واجبات را انجام دهد و محرّمات را ترک نماید یعنی ایمان واقعی همراه عمل است و عملش باید مطابق با ایمانش باشد.
در بعضی آیات آمده است: "مومنان کسانی اند که چون یاد خدا شود، دلهاشان ترسان میشود و چون آیات الهی برایشان خوانده شود، ایمانشان افزون میشود و بر پروردگار خود توکّل میکنند. آنان که نماز را بر پا میدارند و از آنچه روزیشان دادهایم، انفاق میکنند. آنان مؤمنان واقعی هستند".(5)
خداوند در این آیات وصف مؤمنان واقعی را بیان کرده، در آیات دیگر مانند آیات اوّل سوره مؤمنون نیز اوصاف مؤمنان واقعی را بیان فرموده است.
اسلام یک معنای برتر نیز در آیات قرآن دارد و آن حالت تسلیم ، انقیاد و عبودیت در مقابل خداوند است . آیاتی چند در قرآن مانند آیات 112 و 131 سئره بقره و آیات 67 و 83 سوره آل عمران و ایه 125 سوره نساء اشاره به این معنا دارد.
پی نوشتها:
1. اصول کافی، ج 3، ص 39.
2. همان، ص 42.
3. همان، ص 41.
4. حجرات (49) آیه 14.
5. انفال (8) آیات 2 - 4.
مرکز ملی پاسخگویی